Activiteiten

Handicap

 

Handicapregistratie.

Beginnende golfers hebben vanzelfsprekend het predicaat Geen golfstatus (Handicap 90)
Na voldoende lessen bij de golfpro, zowel in praktische als in theoretische zin, is de eerste stap het behalen van het Golfregelexamen, een theorie-examen over de golfregels en golfetiquette.
Dit NGF-examen kan worden afgenomen door een examinator van Golfvereniging De Heensche.
Leden van de vereniging betalen hiervoor géén examenbijdrage.

Na het behalen van dit Golfregelexamen kan door de golfpro, bij voldoende speelvaardigheid van de startende golfer, de toestemming gegeven worden om zelfstandig te gaan spelen op de golfbaan.De registratie hiervan bij de NGF wordt voor leden door Golfvereniging De Heensche aangevraagd. Men krijgt dan de zgn. Golfbaanpermissie (Handicap 55) met een NGF- pasje uitgereikt.
Daarmee kan men ook op veel andere Par-3-golfbanen gaan oefenen.

De volgende stap is het gaan behalen van de EGA-handicap-54 (Voorheen het GVB).
Daarvoor moet de speler een zgn. Qualifyingkaart laten registreren. Er dient een spelronde te worden gespeeld, uitgaande van een Exact Handicap 54, waarbij een score van 36 of meer Stableforpunten over alle 18 holes op onze baan moet worden behaald.
De Exact Handicap 54 betekent op onze baan voor de heren spelen met Playing handicap van 32, terwijl de dames 34 handicapslagen krijgen. (Zie hiervoor ook de handicaptabellen)
De vereniging doet de officiële registratie en vraagt de EGA-Handicap-54- pas aan bij de NGF. (EGA = European Golf Association).
Daarmee kan men op (bijna) alle golfbanen in het land spelen.Hierna kan men de EGA-Handicap verder gaan verlagen.

Allereerst verloopt deze Handicap van 54 tot 36: Elke gescoord Stablefordpunt boven 36 geeft ook 1 punt Handicapverlaging. Hierbij is er géén weg terug: Een eenmaal behaalde handicap kan niet meer worden verhoogd. Daarna verloopt de Handicap van 36 tot 0 via onderstaand schema:

Categorie Exact Handicap    Buffer Aantal stablefordpunten
onder de buffer
Aantal stablefordpunten
is boven 36
5 26,5 – 36 31 – 36 Hcp 0,2 hoger Hcp 0,5 lager per punt
4 18,5 – 26 32 – 36 Hcp 0,1 hoger Hcp 0,4 lager per punt
3 11,5 – 18 33 – 36 Hcp 0,1 hoger Hcp 0,3 lager per punt
2 4 – 11,4 34 – 36 Hcp 0,1 hoger Hcp 0,2 lager per punt
1 tot 4 35 – 36 Hcp 0,1 hoger Hcp 0,1 lager per punt

De Handicapcommissie voert éénmaal per jaar, aan het eind van het seizoen, de Jaarlijkse Herziening uit, een berekensysteem om te kijken of de EGA-handicap nog actueel en goed is. Zijn er hierover nog vragen of onduidelijkheden? Vraag het de Handicap-en Regelcommissie via: secretaris@deheensche.nl